Az igazság olykor fáj - lerombolja az ember illúzióit.

Gondolatok egy Panelből

Kamuhír #2 A mikrohullámú sütő rákot okoz, megöli az embert, megfertőzi az ételt

2017. március 04. - JKeating

 

radarange_first.jpgA mikrohullámú sütő egy amerikai mérnök, Percy Spencer találmánya. A második világháború lezárása után, 1945 októberében készült el az első prototípus, amit Radarange névre kereszteltek.

A mikró egy olyan konyhai segédeszköznek készült, amely mikrohullám segítségével melegíti fel a beletett ételt vagy folyadékot.

 Mi az a nagyon veszélyesnek hangzó mikrohullám?

A mikrohullám nem más, mint a 300Mhz és a 300Ghz közti váltakozó feszültségű jeleket leíró hullám, pontosabban magasabb frekvenciatartományú elektromos hullám.

 

Miként jön létre?

samsung_microwave_guts.jpgBerendezésünk lelke a magnetron. A magnetron egy 2,45 Ghz-es mikrohullám előállítására szolgáló vákuumcső, különleges elektroncső. Ez az alkatrész felel az elektromos energia mikrohullámú energiává való átalakításáért.

Mikor elindítjuk a gépet, a vákuumcsőben lévő központi katódról elektronok lépnek ki, melyek a térben fellépő erők hatására körpályán kezdenek el mozogni. A mozgó elektronok rezonanciája miatt jön létre a mikrohullám.

 

Gyakori tévhitek

A mikrohullám megváltoztatja az étel kémiai szerkezetét.

Nem igaz. Nincs bizonyíték a mikrohullámú energia által keltett veszélyes vagy mérgező anyagváltozásra.

A mikrohullámmal elkészített ételek fogyasztásával nagyobb sugárzásnak tesszük ki magunkat.

Nem igaz. Abban a pillanatban, ahogy a mikrohullámú sütőt kikapcsoljuk, megszűnik a mikrohullámok jelenléte az ételben.

A mikrohullámú energia radioaktív.

Nem igaz. A mikrohullámú energia nem tud radioaktívvá alakítani sem ételt, sem mást.

 

Mi történik az étellel?

microwave-2.jpgA mikrohullámok az ételben a benne található vegyületeknek a dipólusos molekuláit rezegtetik, illetve forgatják azokat. A nagyfrekvenciájú hullámok behatolnak a melegítendő anyagba és mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat.

A molekulák egymás melletti elmozdulása következtében jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Minél jobban rezegnek ezek a molekulák, annál melegebbnek érezzük az ételt. Mivel a szerves anyagok többnyire vízből állnak, így az ételt is könnyű ilyen módszerrel melegíteni. Ez a hő belülről melegíti fel a mikro-sütőben elhelyezett ételt vagy italt, ellentétben ugye a gázon való sütéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt.

A sütő fém belseje pontosan meghatározott méretekkel rendelkezik, amiben a besugárzott mikrohullámok a sütő faláról visszaverődnek és így állóhullámok alakulnak ki. Az étel elhelyezésére használt alsó felület egyes pontjain a hullámok erősítik, máshol kioltják egymást. Azért, hogy az étel egyenletesen melegedjen fel, a tálcát a sütő forgatni kezdi. Ha a tálca nem forog, az étel bizonyos részei tűzforróvá válnak, más részei hidegek maradnak.

 

Káros az emberre?

burnt-microwave-from.jpgHasználata nem hordoz különösebb veszélyeket. A mikró ajtajában egy fém védőháló van, ez akadályozza meg a mikrohullámok kijutását és kültéri roncsoló hatását.

Ha ez a védőháló megsérül, vagy az ajtó rongálódik, a készülék közvetlen közelében égési sérüléseket okozhat, ilyenkor akár a magnetron is kigyulladhat. Hibás készüléket szigorúan tilos használni!

 

A benne melegített, elkészített étel sugároz?

Érdekes tévhit, de a mikro-sütőből kivett étel nem „sugároz”, mivel a mikrohullámok nem ragadnak benne az ételben.

 

Hogyan ellenőrizhetem, hogy jól szigetel a fémháló?

Nagyon egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy jól szigetel-e a masinánk.

Tegyünk bele egy telefont. (NE INDÍTSUK EL A MIKRÓT KÖZBEN!) Ha nem sikerül elérni egy másik eszközzel a gépben lévő telefont, akkor a mikrónk 100%-osan, "atombiztosan" le van szigetelve. 


Figyelem! Ennek a tesztnek a "bukása" nem bizonyítja, hogy a mikró rosszul szigetel, csupán azt jelenti, hogy a mikró által kibocsájtott frekvencia nem jut ki a környezetébe. Az általam olvasott vélemények többségében bevált a módszer, de volt akinél nem, és mégsem volt probléma a géppel.  

És ne feledjük: égési sérüléseket okozhat a hibás mikró, nem rákot.

 

Érdekesség:

Állítólag volt egy híres per az USA-ban, miszerint egy idősebb hölgy a macskáját mikróban próbálta megszárítani, szerencsétlen állat azonban néhány perc alatt elpusztult. A néni nem hagyta annyiban a dolgot, a bírósághoz fordult, hiszen nem volt ráírva a dobozra, hogy tilos benne állatot megszárítani. A tárgyalást állítólag megnyerte és csinos summát akasztott le a gyártóról.

 

Következő bejegyzés:

Kamuhír #3 – Wi-Fi, a csendes gyilkos, avagy mind meghalunk

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatokegypanelbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5712311253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.