Az igazság olykor fáj - lerombolja az ember illúzióit.

Gondolatok egy Panelből

Kamuhír #3 – Wi-Fi, a csendes gyilkos, avagy mind meghalunk

2017. március 05. - JKeating

 

wifi-gyorsabb-lesz.jpgAz elmúlt évben bukkant fel az interneten az első olyan kamuoldal áltudományos cikke, amiben arról próbálják meggyőzni az ártatlan, hiszékeny olvasókat, hogy a lassan minden háztartásban jelen lévő, vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt megvalósító készülék szépen lassan megöli a tulajdonosát.

 

Pár oldal ennél még tovább is szőtte az elmélet fonalát: szerintük azért jelent meg az irodákban és a nyilvános helyeken a nyilvános, ingyenes hálózat, hogy ezzel az emberiség létszámát csökkentsék.

2000px-em_spectrum_properties_edit_hu_svg.png

Kevés, szinte semmi bizonyíték nincs arra, hogy a Wi-Fi rádióhullám kibocsátása bármilyen veszélyt jelentene az emberi szervezetre.  Az eszközök rendkívül alacsony intenzitású rádióhullámokat használnak, amelyek jóval, körülbelül százezerszer gyengébbek, mint egy mikrohullámú sütő hullámai.

Tesztek:

no-wifi.jpegKísérletezők egy csoportja készített egy tanulmányt, amiben a Wi-Fi káros hatásait szerették volna bebizonyítani. A projektben egy kifejezetten erős, ipari (nem az otthoni célra kifejlesztett) Wi-Fi sugárzókat helyeztek el a növények közvetlen közelében. A tapasztalatuk az volt, hogy a növények hamarabb elhaltak és lassabban fejlődtek, ellentétben a sugárzásnak ki nem tett társaikkal.

Ennek a kutatásnak az eredményeit később elvetették, mivel nem volt bizonyítható, valóban a rádióhullámok okozták a károsodást (elszíneződések és repedések a leveleken) és a fejlődésbeli elmaradást. Valószínűsíthető, hogy az ipari célra kifejlesztett gép hője volt ilyen hatással a növényekre.

 

Egyelőre, semmilyen hivatalos tanulmány nem létezik arról, hogy az életünket jelentősen kényelmesebbé tevő eszköz rákot vagy más egyéb elváltozást okozna az emberi szervezetben – ami persze nem jelenti azt, hogy nincs ránk hatással, csupán nem elég erős ahhoz, hogy jelentős kárt okozzon szervezetünkben.

wifi-router.jpg

Kutatók szerint, ha egy éven keresztül ülnénk egy vezeték nélküli eszköz mellett, ugyanannyi mennyiségű rádióhullámnak lennénk kitéve, mint egy 20-30 perces telefonálás alatt. A „sugárzás” ráadásul a távolság növelésével csökken. Ha valaki mindenképp biztonságban szeretné önmagát tudni a lehetséges veszélyekkel szemben, ajánlott, hogy a routert az otthona egy olyan szegletébe helyezze, ahol nem tartózkodik folyamatosan az egyméteres körzetében.

 

Érdekességek:

letoltes_1.jpgAz egyetlen eset, amikor egy bíróság az elektromágneses hiperérzékenység (angolul, röviden: EHS) végett ítélt meg kártérítést, az 2015-ben történt meg, természetesen a pereskedések őshazájában, az USA-ban. Ezzel kapcsolatban több kutatást végeztek, de a mai napig egyik sem tudott egyértelmű bizonyítékokkal előállni a fentiekkel kapcsolatban – inkább azon a véleményen vannak a kutatók, hogy ennél sokkal általánosabb okai lehetnek a tüneteknek.

 

A Wi-Fi-vel elért eddigi (2007-es évben történt kísérlet) legnagyobb hatótávolság 382 km. Venezuelában az El Aguila és Platillon hegyek között. Ezt egy bolti hosszú távú (60 dolláros eszköz) és saját eszközök összekapcsolásával érték el. Mindkét irányba 3 MB/s sebességet tudtak elérni, hang- és videokapcsolatot is sikerült létrehozni.

 

Források (részben):Google, Wikipédia,HáziPatika

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatokegypanelbol.blog.hu/api/trackback/id/tr8212314095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.