Az igazság olykor fáj - lerombolja az ember illúzióit.

Gondolatok egy Panelből

„Egészséges az étel- és léböjt-kúra, avagy mégsem” – tévhitek az ételekkel, italokkal kapcsolatban

2017. március 09. - JKeating

 

Napjainkban nagy népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás, ami nagyszerű dolog. Más kérdés, mennyire valódiak azok az állítások, melyeket egy-egy étellel, étrenddel vagy folyadékkal kapcsolatban állítanak a különböző „erre specializálódott” teljesen kamu vagy csak az „igazságot elferdítő” oldalak.

Gyakran közlik velünk, mit és hogyan együnk, és annál gyakrabban hallunk olyan esetekről, melynek során ezektől az állítólagos étrendektől emberek esnek kómába, halnak meg – jobb esetben lesznek rosszul. Az egyik legismertebb magyar áldozata ennek az irracionális kúrának, Bujtor István nevéhez köthető.

A témakör, az idő előrehaladtával csak egyre jobban bővül – az emberek pedig a fogyás vagy egy hosszabb élet reményében bármiben képesek megkapaszkodni.

 

#1 A koffeinnek zsírégető hatása van, felgyorsítja az anyagcserét

images.jpgA koffein hatására ugyan megnövekszik a vérben található zsírsav-szint, azonban a kutatások alapján bebizonyosodott, hogy a szervezet zsírkészletének a felhasználására nincs hatással.

A pirulákon kívül nagy népszerűségnek örvendnek a különböző őrleményekből készíthető italok, melyek ízletesek, és felpörgetik az agyat ugyan, de fogyni tőle a használója egész biztosan nem fog.

 

Érdekesség: A koffein metilxantin-származék, ami fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza.

 

#2 A napi szinten húst fogyasztó emberek károsítják a májukat, a veséjüket és a bélrendszerüket, mivel az ember „eredendően” növényevő

45660.jpgHamis. Az ember mindenevő.  Most jöhetnék a száraz, tudományos tényekkel, de ezeknek bárki utána tud nézni, nem untatnék vele senkit. Sok tudós szerint az emberi agy a fejlődésében is szerepet játszhatott a húsfogyasztás, hiszen ezzel a táplálkozási formával több kalóriát tudtak őseink bevinni a szervezetükbe.

A fehérje és az abból származó aminosavak elengedhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. A fehérjeszükséglet egyéntől, nemtől függ - és a kor növekedésével egyre csökken, ami teljesen természetes jelenség.

Érdekesség: A mindenevők olyan állatfajok, amelyek növényeket és állatokat is egyaránt esznek. Nem táplálék-specialisták, tehát nem egyféle táplálékot fogyasztanak. A fogazattal rendelkező állatokat gumós zápfogaikról lehet azonosítani. Jól ismert mindenevők például a sertés, a holló és a főemlősök .

Habár esetenként növényevők is esznek húst és húsevők is növényeket, (vitamin, vagy ásványi anyag szükségleteik kielégítésére) a besorolás a fő táplálékforrásra utal, így ezek a fajok nem tekinthetőek mindenevőnek.

 

#3 Tisztítókúra - egészség és fogyás

A világ legnagyobb baromsága. A szervezeted nem egy üveg, amit ki tudsz mosni.  A méregtelenítés a test kiválasztó szervrendszerének a feladata, nem a különböző bevitt folyadékoké és táplálékoké. Semmilyen hatással nem lesz a szervezetedre, viszont legyengüléshez, a hormonháztartás felborulásához, kómához és halálhoz vezethet – ez persze a kúra fajtájától és erősségétől is függ.

Ha fogyni szeretnél, és szeretnéd, hogy a szervezeted egészséges legyen, ne terheld meg a szervezeted egészségtelen ételekkel, táplálkozz egészségesen!

510px-urinary_system_svg.png

A kiválasztó szervrendszer: (1-6)

  • 2. vese,
  • 3. vesemedence,
  • 4. húgyvezeték,
  • 5. húgyhólyag,
  • 6. húgycső;

és a környező fontosabb szervek:

  • 7. mellékvese,
  • 8. veseartéria és véna,
  • 9. vena cava inferior, 10. aorta, 11. közös csípőverőér, 12. máj, 13. vastagbél, 14. medencecsont.

 

#4 A barnarizs egészségesebb, mint a fehér társa

letoltes.jpgEz is egy nagyon-nagyon nagymértékben elterjedt tévhit.

A barnarizs csupán annyiban különbözik a fehér rizstől, hogy azon rajtahagyják a külső növényi hártyát – amivel nő a rosttartalma, viszont ezzel toxikus anyagot viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis a növények burokkal védik magvaikat, amik toxikus fehérjét tartalmaznak. A héj irritálhatja a vékonybelet, autoimmun-reakciókat válthat ki, és akár krónikus gyulladáshoz vezethet.

 

#5 Ha késő este eszel, el fogsz hízni

esti-eves.jpgHamis. A késő este elfogyasztott étel pontosan ugyanúgy emésztődik meg, mint a nap folyamán bevitt táplálék.

Az, hogy a súlyunk gyarapodik vagy csökken, nem az esti evéstől függ, hanem, hogy a nap 24 órájában mennyi kalóriát juttatunk a szervezetünkbe.

 

 

Egyéb tévhitek:


A főzővízhez adott étolaj nem akadályozza meg a tészta összeragadását. Mivel az étolaj a víz felszínén lebeg, gyakorlatilag nem kerül érintkezésbe a főzőedény alján lévő tésztával. Az étolaj csak a tészta leszűrése után keveredhet el a tésztával, ekkor viszont megnehezíti annak elegyítését a hozzáadott szószhoz. Az olaj hozzáadásának esetleges előnye a túlfőzés és/vagy a habképződés elkerülése lehet.

A hamburger nem amerikai találmány. Évszázados, kontinenseken átívelő fejlődés eredményeképpen alakult ki, Amerikában csupán a ma ismert formájába történő összeállítás történt meg a 20. század elején.

A borban vagy likőrben főtt, illetve sült ételek nem lesznek alkoholmentesek, hiába az alkohol víznél alacsonyabb forráspontja. Kísérletek alapján egy óra főzés után az alkoholtartalom 25%-a, két óra főzés után az alkoholtartalom 10%-a az ételben marad.

A szusi szó jelentése nem nyers hal, hanem „savanyú rizs”, mely a nyers tengeri ételek mellé fogyasztható ecetes rizsre utal. Nem minden szusi tartalmaz nyers halat.

Az alkohol nem emeli meg a testhőmérsékletet. Valójában az erek tágulnak ki, melynek hatására több hő adódik le a véráramból, így megnő a kihűlés veszélye.

Az aszpartám nem okoz rákot. Habár korábban szakmai körökben többször volt vita tárgya az aszpartám esetleges rákkeltő hatása és a köztudatban ma is elterjedt nézet, de az évekig folytatott célzott kísérletek nem bizonyították, hogy az aszpartám valóban rákkeltő hatású lenne.

A kávé mint ital, egy elterjedt tévhittel ellentétben, nem dehidratálja a szervezetet, nem vízhajtó hatású. A kutatások szerint a koffein negatív hatását ellensúlyozza a kávé víztartalma.

A palacsinta nem magyar eredetű étel, már az ókorban is ismert volt. Valamint valószínűtlen az a legenda is, hogy római katonák a palacsintát a bronz pajzsukon sütötték volna, ugyanis a legionáriusok pajzsa a „scutum” valójában fából készült, akárcsak a „clipeus”.

 

Remélem, tetszett a cikk!

Ha igen, és úgy gondolod, oszd meg a Facebook-on, nyomj a „Tetszik”-re vagy küldd el, mutasd meg ismerőseidnek. Ha lenne hozzáfűznivalód, kommentben jelezheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatokegypanelbol.blog.hu/api/trackback/id/tr1512324879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.