Az igazság olykor fáj - lerombolja az ember illúzióit.

Gondolatok egy Panelből

Pápai Joci – Eurovíziós Dalfesztivál – másként: magyar magyarnak farkasa

2017. május 12. - JKeating

Nem gondoltam, hogy valaha írni fogok az Eurovíziós Dalfesztivállal kapcsolatban, de most nem tudtam szó nélkül elmenni mellette. 

20170511eurovizio-2017-magyarorszag-papai-joci.jpg

Az utolsó Eurovízió, amit élőben láttam, az volt, melyen a Nox képviselte az országot, nem tudom, mikor, de az biztos, hogy jó régen. Azóta nem igazán érdekelt. Az elmúlt két napban viszont elözönlötték a Facebookot a különféle posztok, ami alapjáraton még nem is keltette fel volna a figyelmemet, viszont ami a posztok alatti komment-háborúban folyt, rávett arra, hogy nézzem meg, hogyan sikerült ez a produkció.

A kommentek alapján, egy teljesen roma nyelvű, elcsépelt és középszerű dalra készültem, de kellemesen csalódtam.  Egy jól megírt, rendkívül jól előadott dal volt, nem kevés érzelemmel vegyítve.

Nem értem, habár tudom az okát, mi a gondja ezzel az embereknek. Bátor dolognak tartom egy magyar-roma nyelvű produkcióval elindulni egy ilyen versenyen.  Viszont végignéztem pár másik előadást, azok nem voltak ennyire egyediek. Ha elsők nem is leszünk – mivel eléggé leromboltuk a hírnevünket az elmúlt két évben, hála a politikusoknak , de remélem jó helyezést érünk el.

Megnézve a külföldi reakcióvideókat két megfigyelésem volt: az egyik az, hogy nagyon értékelik más országokban, hogy tradicionális, nem pedig egy sima angol nyelvű számmal indultunk.  Legtöbbet nagyon kedvelik az idei indulót, még a szerbek is, akikkel köztudottan nem vagyunk jó viszonyban (Kivel vagyunk, a lengyeleken kívül?) pozitív dolgokat mondtak az Origo c. számról.

A másik észrevételem, ami akár a helyezésben visszaesést okozhat, pár magyar megnyilvánulása a külföldi videóknál. Eszméletlen, ami ott folyik. Cigányozás, lehúzás a lehető legocsmányabb módon – ráadásul angolul, így mindenki értheti miről folyik a diskurzus. Én szégyellem magam helyettük. Volt már összeütközésem, rossz tapasztalatom romákkal, de eszembe nem jutna egy olyan embert támadni egy külföldi oldalon, aki magyar állampolgár és Magyarországot képviseli.

Nem tudom, hogy van-e valami a háttérben, amiért ennyire nekiestek, nem ismerem Pápai Joci életét, a nevét már hallottam, azonban azt se tudtam, hogy néz ki. De, Istenem… Egy ember képviseli az országot külföldön, egy versenyen. A minimum az, hogy nem írok lehúzó kritikát ellene. Ennyire nem lehet erős a gyűlölet és az általánosítás az országban…

Mindegy, nagyjából ez a véleményem az egészről – ha nincsenek ezek a durva kommentek, lehet, soha nem hallgatom meg ezt a számot, most viszont meglesem, mikor lesz a következő forduló, és lehet élőben is nézni fogom.

Hajrá magyarok!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatokegypanelbol.blog.hu/api/trackback/id/tr5312501327